Blog

Kolay ve Lezzetli Mozaik Pasta Tarifi

Kolay ve Lezzetli Mozaik Pasta Tarifi

Şimdi dürüst olalım, canımız tatlı çektiğinde hemen mutfağa girip saatlerce uğraşasımız gelmiyo dimi? Hele bi de fırınla, kekle uğraşmak bazen insana zor geliyor. Ama işte tam bu noktada mozaik pasta imdada yetişiyor. Hem kolay, hem pişirme derdi yok, hem de çocukluktan kalma o nostaljik tat…

Bugün sana denenmiş, pratik, ama bi o kadar da lezzetli bir mozaik pasta tarifi vereceğim. Hiç abartmıyorum, bunu yapıp dolaba at, misafire de gider, akşam çayın yanına da. Hatta bazen kendinle bile paylaşmak istemeyeceksin.

Malzemeler

Şimdi gelelim malzemelere. Bu tarif yaklaşık 6-8 kişilik. Ama sen istersen oranları ikiye katlayabilirsin.

  • 2 paket petibör bisküvi (sade olanlardan)
  • 100 gr tereyağ (oda sıcaklığında, eritmeden)
  • 1 çay bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı vanilin (aroma sevenlere)

İpucu: İçine kuru üzüm, hindistan cevizi ya da damla çikolata da ekleyebilirsin. Tamamen senin hayal gücüne kalmış!

Yapılışı

Tamamen fırınsız, karıştır-yap tipi bir tarif. Hadi başlayalım.

  1. Bisküvileri kır
    Geniş bir karıştırma kabına bisküvileri elinle ufaltarak kır. Ama çok toz gibi de yapma, biraz parça parça olsun. Böylece mozaik gibi görüncez.
  2. Karışımı hazırla
    Ayrı bir kapta oda sıcaklığındaki tereyağını, sütü, kakaoyu ve şekeri güzelce karıştır. İyice homojen bi kıvam alsın. Şeker eriyene kadar karıştırmayı unutma.
  3. Malzemeleri buluştur
    Kakolu karışımı bisküvilerin üstüne dök. İstersen ceviz ve vanilin de bu aşamada ekle. Kaşıkla ya da elinle (tercihen eldivenle) iyice harmanla. Her bisküvi o karışıma bulansın.
  4. Şekil verme zamanı
    Streç film serilmiş bir kalıba ya da tepsiye karışımı dök. İyice bastırarak sıkıştır. Rulo gibi de yapabilirsin, baton kalıba da koyabilirsin. Ben genelde streç filme sarıp rulo yapıyorum.
  5. Dolaba kaldır
    Şekil verdikten sonra buzdolabında en az 3-4 saat beklet. Vaktin varsa bi gece kalsın, efsane olur.
  6. Dilimle ve servis et
    Buzdolabından çıkardıktan sonra dilimle. Üstüne hindistan cevizi, çikolata sosu ya da pudra şekeriyle süsleyebilirsin. Görselliği tamamen sana kalmış 😍

Yanına Ne Gider?

Mozaik pasta, çayın da kahvenin de dostudur. Yazın yanına bi top dondurma koy, efsane olur. Kışın da sıcak bi Türk kahvesiyle ikiliyi tamamla. Misafire çıkarmalık da olur, gece krizine birebir.

Küçük Tüyolar

  • Bisküvileri fazla ufalamazsan daha “mozaik” bir görüntü elde edersin.
  • Kakao miktarını damak tadına göre azaltıp artırabilirsin.
  • Eğer şeker sevmiyorsan, şekeri azaltıp yerine 1 tatlı kaşığı bal koyabilirsin (doğal sevenlere).
  • Vegan yapmak istersen tereyağı yerine hindistan cevizi yağı kullanabilirsin.

Mozaik pasta öyle bi şey ki hem nostaljik, hem modern. Az malzemeyle yapılan, ama gönülde taht kuran tariflerden biri. Deneyen herkesin bayıldığı, çocukların da büyüklerin de sevdiği bir tatlı. Ve en güzeli, mutfakta acemi olsan bile bu tarifle yıldız gibi parlayabilirsin ✨

Yaparsan yorum bırak, deneyimlerini yaz. Belki de senin versiyonun başka bi efsane olur. Afiyet olsun!

Geri git